Déli papírdarázs - Darázsirtás Dunaújvárosban és Fejér megyében

Mérete: 11-18 mm

Jellemzői:

A nőstény csápostora narancssárga és felül nem fekete, mint a szintén gyakori padlásdarázsé. A hím csápostora az egész arccal együtt sárga és a végén legörbült. A potroh előrefelé keskenyedik, oldalról nézve domború. A rágók külső oldala is enyhén domború.

Életmódja:

Az előző nyáron kelt és megtermékenyített királynő áttelel és a fészkét kiálló kövekre, faüregekbe, kerítésekre, zsindelyek alá és padlásokra építi. A nőstények többnyire fészkükben tartózkodnak, azt állandóan javítják, toldozzák-foldozzák. Ha megközelítjük, rögtön nyugtalankodni kezdenek, kidugják fejüket és körülsétálják a fészküket, de fullánkjukat rendesen nem használják. A szaporodásban nemcsak a megtermékenyített királynők, hanem a dolgozó nőstények is kiveszik a részüket. Ezek a királynőtől alig különböznek, s ha megtermékenyítetlenül maradnak, olyan petéket raknak, melyekből csak hím darazsak fejlődnek. A fészek sejtjeinek száma 250 felett is lehet. Burok nélküli egylépes fészkeit lerágott fa és nyál keverékéből, az ún. darázspapírból védettebb helyeken készíti el. A hatszögletes sejtekben a darázslárvák fejjel lefelé lógnak. Széttépett rovarokkal táplálkoznak, majd fehér viaszkupolát szőve bebábozódnak. A kifejlett példány (imágó) virágnektáron és édes nedveken él.

Jelentősége: Hasznos rovarirtó ragadozó.

Általános tudnivalók a darazsakról
A darázsveszélyről bővebben

Darazsak telepedtek be az otthonába?

Ne várjon a darázskirálynő kilakoltatásával!

HÍVJA A DARÁZSPÓKOT!
Professzionális darázsirtás látható és rejtett fészek esetén is!

06 70 940 5863

Kérje ajánlatunkat és munkatársunk 1 munkanapon belül keresni fogja Önt a megadott elérhetőségeken!

Ajánlatkérés
darazsak - Darázsirtás Dunaújvárosban és Fejér megyében

FONTOS!

Aktív darázsfészek bejáratát soha nem szabad betömni, mert a darazsak berághatják magukat a lakótérbe!

A darázsfészek bolygatása szakértelem és védőfelszerelés nélkül életveszélyes is lehet! A darázs kolóniák kiirtása kifejezetten veszélyes művelet, ezért minden esetben hívjon szakembert!