A darazsak ártalmai

Szerintem nem létezik olyan ember, aki ne tudná legalább elképzelni a sárga-fekete csíkos társas darazsakat. Bizonyára még azok is ismerik, akik amúgy a rovarok világában nincsenek vagy csak kevésbé vannak otthon. Ezek a rovarok gyakran a félelem vagy az ellenszenv célpontjai. Nem nehéz kitalálni, hogy ennek mi az oka. Akinek volt benne része az azért, akinek még nem volt az pedig azért retteg a darázscsípéstől.

Nincs a köztudatban, de a darazsak nemcsak csípésükkel okozhatnak egészségügyi ártalmakat. Mivel rendszeresen látogatják az élelmiszereinket és kórokozókat terjesztenek, ezáltal bélfertőzéseket okozhatnak az élelmiszert elfogyasztóknál.

darázs méreg

A darázscsípésről

Védekezésre vagy támadásra mérgező váladékot termelnek, amelyet fullánkjukkal (módosult tojócső) juttatnak a szervezetbe.

darázs toxin

A méreganyag hisztamint, dopamint, szerotonint, kitint, noradrenalint, acetilkolin és különböző enzimeket és poliszacharidokat tartalmaz. A lódarazsak mérgében a jelentős acetilkolin tartalom a szívműködésre hatva vérnyomásesést okoz. A savas és lúgos összetevőket külön méregmirigyek állítják elő, tárolják és ezek a váladékok csak szúráskor egyesülnek.

A méreg kizárólag a megsebzett bőrön keresztül ártalmas, lenyelve vagy az ép bőrre kerülve hatástalan. A méreganyag toxicitása a darázs táplálékától is függ, általában fehérjét fogyasztóké a legmérgezőbb.

Darázscsípéskor leggyakrabban csak helyi tünetek keletkeznek, viszont akiket rendszeresen megcsípnek a darazsak, azoknál túlérzékenység (allergia) alakulhat ki. A darázscsípésre érzékeny emberek életveszélyes, akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot kaphatnak több csípés esetén.

Darázscsípéskor, ha a duzzanat nem a csípés helyén keletkezik, vagy ha fulladás, ájulás érzése lép fel, akkor a következő darázscsípéskor már komoly anafilaxia kialakulásával kell számolni. Egyszerre több mint 10 darázscsípést követően azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a súlyos tünetek akár 12-48 óra múlva is jelentkezhetnek.

Valójában a darazsak nem csípnek, hanem szúrnak. A darázscsípés tehát nem más, mint a darazsak fullánk általi szúrása. A fullánk a hosszú evolúciós út során lett a peték lerakását szolgáló tojócsőből, méregmiriggyel kapcsolt védekező- és támadófegyver. A fullánk a tojócső módosulása, így csak a nőstény darazsakon alakult ki. Használaton kívül behúzódik a potroh utolsó hátlemeze és haslemeze közé. Ezt csak szúrásnál láthatjuk, ez azonban nem a tényleges fullánk, hanem az egykori tojócső páros tokja. Szúrásnál a szövetbe vezeti a hozzá kapcsolt méregmirigyek váladékát.

A darazsak fullánkja könnyen visszahúzható, nem szakad bele az emlősök bőrébe és többször egymás után is képesek szúrni vele.

Mit tehetünk, illetve hogyan kerülhetjük el a darázscsípést?

rovar és kártevőirtás Dunaújváros és Fejér megye

Legtöbbször a higgadtság, a teljes mozdulatlanság, illetve a hirtelen mozdulatok kerülése jó alternatíva lehet. A darázs elsődleges célja nem a támadás ezért ha nem érzi magát veszélyben, nem keresi a bajt. Ha a fészküket érzik veszélyben, akkor viszont csapatostul támadhatnak. Nyílt terepen, ha nincs a közelben biztos menedék, célszerű mozdulatlannak maradni.

Kezünkkel takarjuk el az arcunkat és a nyakunkat.

Valószínűleg néhány csípést így is el kell viselnünk, de ha mozdulatlanok maradunk a darazsak érdeklődése előbb alábbhagy.

A szövetekbe kerülő méreganyag fájdalmas gyulladást idéz elő, ami napokig is tarthat. Szapora pulzus, ziháló légzés, szédülés, rosszullét esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek allergiás reakcióra utalnak.

Leggyakrabban akkor végzetes a darázs általi szúrás, ha a szájüregbe vagy a garatba kerül. Ekkor a szúrás hatására keletkező szövetduzzanat különösebb allergiás reakció nélkül is elzárhatja a légutakat és fulladást okozhat. A nyári időszakban ezért célszerű, ha mindig átlátszó pohárból iszunk, nem pedig dobozból, amibe időközben észrevétlenül is belemászhatott a darázs.

További hasznos információk a darazsakról

Darazsak telepedtek be az otthonába?

Ne várjon a darázskirálynő kilakoltatásával!

HÍVJA A DARÁZSPÓKOT!
Professzionális darázsirtás látható és rejtett fészek esetén is!

06 70 940 5863

Kérje ajánlatunkat és munkatársunk 1 munkanapon belül keresni fogja Önt a megadott elérhetőségeken!

Ajánlatkérés
darazsak - Darázsirtás Dunaújvárosban és Fejér megyében

FONTOS!

Aktív darázsfészek bejáratát soha nem szabad betömni, mert a darazsak berághatják magukat a lakótérbe!

A darázsfészek bolygatása szakértelem és védőfelszerelés nélkül életveszélyes is lehet! A darázs kolóniák kiirtása kifejezetten veszélyes művelet, ezért minden esetben hívjon szakembert!