Mérete: 12-20 mm.

Jellemzői:

A második leggyakoribb faj az ember környezetében. A német darázs több ezres kolóniát épít és gyakrabban támad melegben. Többnyire fészküket a földben, elhagyott vakond és egérlyukakban alakítja ki, de előfordul nem ritkán a padlásokon is. A darázsfészek növényi részekből áll melyet a darázs megrág és nyállal kever össze.

Német darázs irtása Dunaújváros és Fejér megye

Szaporodás:

Az áttelelő nőstények kezdik el a fészeképítést elhagyott vakond és egérlyukakban, ahol néhány lépet készítenek és azokban felnevelik a dolgozók első nemzedékét. A nyár folyamán aztán ezek veszik át a munkát, a táplálék megszerzését, a lép építését és a sejtek tisztítását. A nyár vége felé a földben levő fészek átmérője eléri a 20-30 cm-t és a kolónia közel 3-5000 állatból áll. A hímek a darázskirálynő, olykor a dolgozók meg nem termékenyített petéiből fejlődnek ki. A lárva háromszor vedlik, maga készítette szövedékbe bábozódik be a lépben. A darázsfészkek mérete és egyedszáma az éghajlattól is függ, például Ausztráliában egy fészek akár 15 000-es kolónia is lehet.

Életmódja:

Településeink gyakori hívatlan vendége. Különösen nyáron lekvárra, húsra, mézre rövidesen megjelenik. Evés közben lassú kézmozdulattal elterelhetjük.

Táplálékuk:

A darazsak rovarokra vadásznak, melyeket röptükben kapnak el. A zsákmányt szétrágják és kis golyókat formálnak belőlük, a dolgozók ezekkel táplálják a lárvákat és a királynőt. Érett gyümölcs nedveit is nyalogatják.

Jelentősége:

Hasznos rovarirtása miatt legfeljebb lakásunk közvetlen környékén épített fészkét távolítsuk el. Életmódjában egyébként megegyezik a lódarázzsal.

Általános tudnivalók a darazsakról
A darázsveszélyről bővebben

Darazsak telepedtek be az otthonába?

Ne várjon a darázskirálynő kilakoltatásával!

HÍVJA A DARÁZSPÓKOT!
Professzionális darázsirtás látható és rejtett fészek esetén is!

06 70 940 5863

Kérje ajánlatunkat és munkatársunk 1 munkanapon belül keresni fogja Önt a megadott elérhetőségeken!

Ajánlatkérés
darazsak - Darázsirtás Dunaújvárosban és Fejér megyében

FONTOS!

Aktív darázsfészek bejáratát soha nem szabad betömni, mert a darazsak berághatják magukat a lakótérbe!

A darázsfészek bolygatása szakértelem és védőfelszerelés nélkül életveszélyes is lehet! A darázs kolóniák kiirtása kifejezetten veszélyes művelet, ezért minden esetben hívjon szakembert!