Mérete:

18-40 mm. A redős szárnyú darazsak családjának legnagyobb méretű európai képviselője. Mérete és a potroh rajzolata alapján jól felismerhető.

Testtömege: 410- 530 gr

Lódarázs irtása Dunaújváros és Fejér megye

Darázsmintázata:

Tora, a fejtető egy része , lábai rozsdabarnák. Arca , rágói és a potrohszalagok élénksárgák. A nőstényeknek erős fullánkjuk van, mely igen hatékony védekező és támadó fegyver is. A hím a nősténynél jóval hosszabb csápjáról felismerhető, nincs fullánkja, ártalmatlan. A lódarázs csípése fájdalmas, a szúrás helye rendszerint erősen megduzzad.

Fészke:

Csak a megtermékenyített nőstények telelnek át és tavasszal kezdik el a fészek építését. Az őszi születésű, megtermékenyített nőstények májusban aktivizálódnak és első dolguk , hogy megfelelő helyet találjanak fészküknek. Több lépsoros fészkét leginkább faodvakban építi, de gyakorta előfordul elhagyott épületek eresze alatt, padlásokon a gerendák között, ritkán pedig földalatti üregekben. A lépsorokat barna csíkokkal tarkított sárga sorokkal veszi körül. A fészek egy papírszerű anyag, melyet a növényi anyagok megrágásával készít elő, amit megformáznak és a fészekhez ragasztanak. A királynő a fészket szándékosan sötét helyre építi és egyetlen bejárata alulról nyílik. A fészkek nagysága igen változó és nemcsak az időjárástól függ, hanem attól is, hogy mennyi rovart sikerül a darazsaknak összehordozni, vagyis, hogy elég bőséges a táplálék. A végső mérete, átmérője elérheti az 50-60 cm-t is és az egyedek darabszáma: 4-700 db.

Az első dolgozók (nőstények) 4-5 hét múlva kelnek ki, melyek átveszik a királynő fészeképítő és ivadékgondozó szerepét, így ezután a királynő már csak a peterakással törődik. Táplálékot keresnek akár éjszaka is repülhetnek és mivel vonzza a fény így nyitott ablak és felkapcsolt világítás mellett a lakásokba is berepülhet. A lódarazsak fészkük közelében általában igen támadékonyak és különösen veszélyesek a kánikulai időszakban. A fészküket háborgató vagy túlságosan megközelítő embert azonnal megtámadják. Először csak az „őrt álló” dolgozók, majd a fészek nagyságától függően akár több száz lódarázs is. A fészektől távol tartózkodó, virágokon vagy gyümölcsön tartózkodó példányok ezzel szemben általában békések, csak megfogásukkor szúrnak.

Tápláléka:

Ragadozó, főleg legyeket, de darazsakat és méheket is megfog. Áprilisban a dolgozók aktívan keresik táplálékukat, viszont ősszel már csak a könnyen elérhető zsákmány érdekli őket, így dögöt is esznek. Ivadékait feldarabolt rovarokkal eteti. Zsákmányukat orozva ölik meg, azt a földre teperik és ott vágják le végtagjaikat. A kifejlett darazsak az édes nedveket is kedvelik.

Általános tudnivalók a darazsakról
A darázsveszélyről bővebben

Darazsak telepedtek be az otthonába?

Ne várjon a darázskirálynő kilakoltatásával!

HÍVJA A DARÁZSPÓKOT!
Professzionális darázsirtás látható és rejtett fészek esetén is!

06 70 940 5863

Kérje ajánlatunkat és munkatársunk 1 munkanapon belül keresni fogja Önt a megadott elérhetőségeken!

Ajánlatkérés
darazsak - Darázsirtás Dunaújvárosban és Fejér megyében

FONTOS!

Aktív darázsfészek bejáratát soha nem szabad betömni, mert a darazsak berághatják magukat a lakótérbe!

A darázsfészek bolygatása szakértelem és védőfelszerelés nélkül életveszélyes is lehet! A darázs kolóniák kiirtása kifejezetten veszélyes művelet, ezért minden esetben hívjon szakembert!