A hangyák családja a társas életű hártyásszárnyú rovarok rendjébe tartozik. A méhek és  darazsak rokonai. Különleges életmódjuk és sokszor az emberhez hasonló szokásaik vannak: szervezett állam, bámulatos építmények, vándorlások és vérengző csaták. A hangyák külső megjelenése viszont nem olyan feltűnő, mint a darazsaknak. A hangyáknak több mint 12 000 fajuk ismert. Itthon többnyire a kisebb termetű hangyák okoznak bosszúságot: fáraóhangya, házi hangya, kis fekete hangya, gyepi hangya. Ezeket a kis termetű hangyákat egészségügyi kártevőknek tekintjük, mivel a hulladék tárolónkon kívül az élelmiszereinket is szívesen látogatják. Így a testükön hordozva (vektorok), fertőző kórokozókkal szennyezhetik be az élelmiszereinket. A lóhangya viszont jelentős anyagi károkat tud okozni!

fáraóhangya

Fáraóhangya az egyik legkisebb hangyafaj. Mérete kb. 2mm.

Azonban nemcsak a kis termetű hangyák jelenthetnek problémát, hanem  az óriás hangyák közé sorolt faodvasító lóhangya, más néven: ács hangya, farontó hangya is!

A legnagyobb farontó hangyák nálunk a pirostorú lóhangya, a barnatorú lóhangya és a szürke lóhangya, mely az alacsony és melegebb tájakat kedveli. Vele találkozunk a házunk környékén legtöbbször.

szürke lóhangya

Szürke lóhangya védekezésben.

Faodvasító lóhangya kártétele:

A lóhangyák nem egészségügyi kártevők. Viszont a rágásukkal komoly károkat okozhatnak, akár tönkre tehetik a ház szerkezetét is! Elsősorban fészküket legszívesebben kiszáradt fákban, farönkökben, gerendákban szeretik megépíteni. A kivágott erdők területén még hasznosak is, mert a földben maradt tuskókat és gyökereket szétporlasztják. Sokszor viszont az élő fákat is megtámadják, ezáltal is károkat okozva.

A probléma akkor kezdődik, ha megfelelőek a körülmények, a lóhangyák akár a házunkban is szívesen fészket raknak! Jellegzetes házon belüli fészkelőhelyeik faszerkezetek, faüregek, tetőterek, a hab vagy üvegszálas szigetelések, az üreges ajtók, az ajtó és ablak burkolatok, a konyha, fürdőszoba szekrények alatti üregek, valamint az üreges gerendák. A házunk faszerkezetét szétporlasztják, a szigeteléseket kihordják, így jelentős károkat okoznak!

Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy elég ijesztő tud lenni, amikor 2cm-es óriás lóhangyákat látunk mászkálni a vizes helyiségekben (konyha, fürdő, wc). Ennek az az oka, hogy keresik a vizet.

Hogyan jut be a lóhangya a lakásunkba?

A lóhangya gyakran a falak repedésein és hézagain, az ablakok és ajtók körül, valamint a fűtő és szellőző nyílásokon keresztül támadják meg a házat. A zsaluzáshoz és a tetőhöz érő vastag faágakon vagy bokrokon át bejutnak a padlásra és tetőtérbe. Ezért mondjuk mindig, hogy ne érjenek a fák és bokrok a házhoz! A telefonkábelek, villany és TV kábelek szintén könnyű bejutást biztosítanak a házba.

Amennyiben már a házban vannak a lóhangyák,  lóhangyairtás esetén vegye fel a kapcsolatot engedéllyel rendelkező kártevőirtó szakemberrel!

Kérjen árajánlatot itt, vagy hívja a következő számot: 06-70-940-5863

darázspók logó

Köszönjük a figyelmet!

Üdv: Kiss Attila egészségügyi kártevőirtó és fertőtlenítő szakember

Felhasznált irodalom: Brehm Alfréd-Az állatok világa / BugZero

Képek: Pixaby

#lohangya #darazspok #bugzero