Nevéből ítélve gondolhatnánk, hogy na tőle aztán mi igen távol élünk és csak érdekesség szempontjából kell vele foglalkoznunk.

Ha Ön is így gondolja, akkor sajnos el kell árulnom, hogy az ázsiai lódarázs már Németországban is megjelent. Ezt a fajt Kínából hurcolták be Európába. Először Délnyugat-Franciaországban ismerték fel, azóta majdnem egész Franciaországban meghonosodott. Találkozhatunk vele Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban, stb.

Most felmerülhet a kérdés, hogy miért aggasztó ennek a lódarázsnak a megjelenése Európában.

A legnagyobb probléma, hogy az ázsiai lódarázs egy méhgyilkos faj. Ez a 3 cm-es lódarázs a kaptár bejáratánál vadászik áldozatára. Így a méhcsalád kijáró méhei részben elpusztulnak, illetve a veszély érzékelése miatt ritkábban járnak ki a kaptárból. Az ázsiai lódarázs könnyen összetéveszthető más európai lódarázs fajokkal. Különbség a két faj között, hogy a közönséges lódarázs sokkal nagyobb és sokkal színesebb is. A lódarázs potrohának nagyobb része sárga , mint az ázsiai lódarázsé. Sárga színe alapján jól el lehet különíteni a sokkal sötétebb ázsiai fajtól. Azon kívül, hogy rendszeresen pusztítja a méheket, megtámadhatja az embereket is. Csípése akár halálos is lehet, mivel heveny allergiás reakciót válthat ki.

Megtalálták azonban természetes ellenségét is. Ez pedig nem más, mint az Észak-Amerikában őshonos kürtvirág. Veszélyt jelent az ázsiai lódarázsra, azonban az Európában őshonos darázs- és méhfajokat nem bántja.

A növény érdekes levelekkel rendelkezik, amelyek egy hosszú, fedéllel ellátott tölcsérre hasonlítanak. A kürtvirág által termelt nektár illatának az ázsiai lódarázs nem tud ellenállni, így leszáll a levélperemére, majd egyre beljebb és beljebb merészkedik, míg lecsúszik a kürt mélyére, ahonnan már nincs visszaút, mert a növény nedvei megemésztik.

Ha valaki azt gondolja, hogy ezzel meg is szabadultunk az ázsiai lódarázs veszélyétől az sajnos téved.

Egy-egy kürtvirág legfeljebb 15 virágot növeszt, ezek mindegyike legfeljebb 50 lódarazsat ejthet csapdába. A lódarázsfészekben azonban 4000 rovar is megtelepedhet.

Magyarországon egyenlőre még nem jelentek meg az ázsiai lódarazsak. Bízzunk benne, hogy az Alpok megállítják a felénk való terjeszkedésüket.

Magyarországon veszélyt jelentő darázsfajokról bővebben:

Darazsak

darázspók

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/2018/09/26/terjed-mehekre-vadaszo-azsiai-lodarazs

https://www.origo.hu/tudomany/20150811-azsiai-lodarazs-husevo-noveny-kurtvirag-kina-biologia.html