Mi jut először az eszünkbe, ha meglátunk egy darazsat körülöttünk röpködni? Hát persze, hogy a félelem, nehogy megcsípjen. A félelmünk nem is alaptalan, mivel a darázscsípés rendkívül fájdalmas tud lenni. Védekezésre vagy támadásra mérgező váladékot termelnek, amelyet fullánkjukkal (módosult tojócső) juttatnak a szervezetbe. A méreganyag hisztamint, dopamint, szerotonint, kitint, noradrenalint, acetilkolint és különböző enzimeket és poliszacharidokat tartalmaz.

A darazsak csípése az embereknek és a magasabb rendű állatoknak is nagy fájdalmat okozhatnak! Sőt, ha a szúrással nagyobb mennyiségű méreg jut a szervezetbe, a szúrás nagyon veszélyes, esetenként akár halálos is lehet!

darázs méreg

A méreganyag toxicitása a darázs táplálékától is függ. Általában a fehérjét fogyasztóké (rovarok, hús, állati tetemek) a legmérgezőbb.

A darázscsípésről:

Valójában a darazsak nem csípnek, hanem szúrnak. A darázscsípés tehát nem más, mint a darazsak fullánk általi szúrása. A fullánk a hosszú evolúciós út során lett a peték lerakását szolgáló tojócsőből, méregmiriggyel kapcsolt védekező- és támadófegyver. A fullánk a tojócső módosulása, így csak a nőstény darazsakon alakult ki. Használaton kívül behúzódik a potroh utolsó hátlemeze és haslemeze közé. Ezt csak szúrásnál láthatjuk, ez azonban nem a tényleges fullánk, hanem az egykori tojócső páros tokja. Szúrásnál a szövetbe vezeti a hozzá kapcsolt méregmirigyek váladékát.

Darázscsípéskor leggyakrabban csak helyi tünetek (duzzanat) keletkeznek, melynek fájdalmát hideg vizes borogatással lehet enyhíteni. Viszont akiket rendszeresen megcsípnek a darazsak, azoknál túlérzékenység (allergia) alakulhat ki. A darázscsípésre érzékeny emberek életveszélyes, akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot kaphatnak több csípés esetén.

A darázscsípésről bővebben itt olvashatsz!

Darazsak szerepe a kórokozók terjesztésében:

Nincs a köztudatban, de a darazsak nemcsak csípésükkel okozhatnak egészségügyi ártalmakat. Az elhullott állati tetemek kiváló fehérjepótlást jelentenek a darazsak számára. Mivel rendszeresen látogatják az élelmiszereinket is, így mechanikai úton, vagyis a testükre tapadva kórokozókkal szennyezhetik be az élelmiszereinket, ezáltal bélfertőzéseket okozhatnak az élelmiszert elfogyasztóknál.

Darázs egy elhullott patkány tetemen

Darázs csemegézik egy elhullott patkány tetemen

Amennyiben darazsak fészkeltek be az otthonába, a darázsirtást mindenképpen engedéllyel rendelkező, megbízható kártevőirtó szakemberre bízza!

Darázsirtás esetén hívja a következő számot: 06-70-940-58-63

Köszönjük a figyelmet!

darazspok.hu

Írta: Kiss Attila egészségügyi kártevőirtó és fertőtlenítő szakember

#darazs #darazsirtas #darazspok #bugzero