Mi jut először az eszünkbe, ha meglátunk egy darazsat körülöttünk röpködni? Hát persze, hogy a félelem, nehogy megcsípjen. A félelmünk nem is alaptalan, mivel a darázscsípés rendkívül fájdalmas tud lenni. Védekezésre vagy támadásra mérgező váladékot termelnek, amelyet fullánkjukkal (módosúlt tojócső) juttatnak a szervezetbe. A méreganyag hisztamint, dopamint, szerotonint, kitint, noradrenalint, acetilkolint és különböző enzimeket és poliszacharidokat tartalmaz.

darázs

A méreganyag toxicitása a darázs táplálékától is függ. Általában a fehérjét fogyasztóké (rovarok, hús, állati tetemek) a legmérgezőbb.

Darázscsípéskor leggyakrabban csak helyi tünetek (duzzanat) keletkeznek, melynek fájdalmát hideg vizes borogatással lehet enyhíteni. Viszont akiket rendszeresen megcsípnek a darazsak, azoknál túlérzékenység (allergia) alakúlhat ki. A darázscsípésre érzékeny emberek életveszélyes, akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot kaphatnak több csípés esetén.

A darázscsípésről bővebben itt olvashatsz!

Darazsak szerepe a kórokozók terjesztésében:

Nincs a köztudatban, de a darazsak nemcsak csípésükkel okozhatnak egészségügyi ártalmakat. Az elhullott állati tetemek kiválló fehérjepótlást jelentenek a darazsak számára. Mivel rendszeresen látogatják az élelmiszereinket is, így mechanikai úton, vagyis a testükre tapadva kórokozókkal szennyezhetik be az élelmiszereinket, ezáltal bélfertőzéseket okozhatnak az élelmiszert elfogyasztóknál.

Darázs csemegézik egy elhullott patkány tetemen

Amennyiben darazsak fészkeltek be az otthonába, a darázsirtást mindenképpen engedéllyel rendelkező, megbízható kártevőirtó szakemberre bízza!

Darázsirtás esetén hívja a következő számot: 06-70-940-58-63

Köszönjük a figyelmet!

darázspók