Darazsak telepedtek be az otthonába? Zavarják mindennapjaikat? Ne várjon a királynő kilakoltatásával! A darázsirtás és a darázsfészek bolygatása szakértelem és védőfelszerelés nélkül életveszélyes is lehet! A darázs kolóniák kiirtása kifejezetten veszélyes művelet, ezért minden esetben hívjon szakembert!

A rovarfóbia, más néven inszektofóbia, entomofóbia nem mindenkiben alakúl ki. Ennek a fóbiának a jelentése, hogy valamely rovarok félelmet keltenek bennünk és szó szerint iszonyodunk tőlük. Talán a legismertebb rovarfóbia a pókfóbia, de napjainkban már egyre elterjedtebb az ágyi poloska fóbiánk is. Viszont véleményem szerint a darazsak  szinte mindenkiben félelmet gerjesztenek!

A darazsak ártalmai:

darázs méreg

A darazsaktól való félelmünk nem is alaptalan. Védekezésre vagy támadásra mérgező váladékot termelnek (acetilkolin, hisztamin, dopamin, szerotonin, stb.), amelyet fullánkjukkal (módosult tojócső) juttatnak a szervezetbe. A méhekkel ellentétben a fullánkjuk nem szakad be a szúrás következtében, hanem vissza tudják húzni és ennek következtében többször is tudnak egymás után szúrni. Darázscsípéskor általában csak helyi tünetek keletkeznek (duzzanat), viszont akiket rendszeresen megcsípnek a darazsak, azoknál túlérzékenység (allergia) alakulhat ki. A darázscsípésre érzékeny emberek életveszélyes, akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot kaphatnak több csípés esetén!

A darazsak ártalmairól bővebben itt olvashatsz!
Lódarázs

Lódarázs

Melyik darázsfajok jelentenek veszélyt?

Részletekért kattints az érdeklődni kívánt darázsfajra!
kecskedarázs

Kecskedarázs

Darázsirtás módszerei:

  • Porozás

Leggyakrabban fészküket a darazsak rejtett helyen építik, hogy védjék az időjárási viszontatságoktól. Ezek általában a nehezen megközelíthető helyeken találhatóak, úgymint: falban, szigetelésben, cserép alatt, ragalja mögött, stb. Ebben az esetben a behatolási kapukon (röplyuk) keresztül egy nagynyomású gép segítségével (3bar) engedélyköteles rovarirtó porozószerrel elárasztjuk a fészküket. Előnye, hogy minden esetben bontás nélkül végezzük és a kezelt fészekre teljes év végi garanciát tudunk vállalni!

darázsirtás porozással

Darázsirtás porozással

Vannak esetek, amikor bár megvan a behatolási kapu (röplyuk),  de felmerül a lehetősége, hogy a fészek több méterrel arébb lehet. A hatékony darázsirtás érdekében egy endószkópos kamerával pontosan behatároljuk a fészek helyét, hogy biztosan telitalálat legyen.

kamera vizsgálat

Endoszkópos kamera vizsgálat a fészek pontos behatárolására

Fontos!

Aktív darázsfészek bejáratát soha nem szabad betömni, mert a darazsak berághatják magukat a lakótérbe és mi is ezen a ponton keresztül tudunk dolgozni!!!

  • Permetezés

Látható fészek esetén többnyire a permetezést alkalmazzuk. Kizárólag engedélyköteles irtószerekkel dolgozunk, melyek úgynevezett taglózó (azonnal ható) képességgel rendelkeznek, így gyors és hatékony lesz az általunk elvégzett darázsirtás. A fészek helyét hosszú hatástartósságú irtószerrel lekezeljük és ez esetben is vállalni tudjuk a kezelt területre a teljes év végi garanciát! A fészket minden esetben eltávolítjuk és összetakarítunk magunk után!

darázsirtás permetezéssel

Darázsirtás permetezéssel

  • Hideg köd-képzés, Füst-képzés

Ezeket az eljárásokat csak nagyon kevés esetben alkalmazzuk, de néha opció lehet. darázsirtás domináns módszerei a porozás és permetezés!

hidegköd-képzés

Hidegköd-képzés

A darazspok.hu a BugZero egészségügyi kártevőirtással foglalkozó vállalkozás kizárólag darazsakkal és darázsirtással foglalkozó tematikus honlapja. Honlapunk hasznos információkkal szolgál a Magyarországon előforduló darázsfajokról, valamint bemutatja vállalkozásunk professzionális darázsirtási szolgáltatásait, amik szükség esetén akár azonnal meg is rendelhetőek.

Darázsirtás rendelés: 06-70-940-5863

ÁRLISTA

Darázsirtásnál mindenképpen engedéllyel rendelkező kártevőirtó szakembert hívjon!

bugzero.hu

Írta: Kiss Attila egészségügyi kártevőirtó és fertőtlenítő szakember

#darazsirtas #bugzero #darazspok