Manapság sokat hallunk a méhek védelmének fontosságáról! Ön ismeri a méheket is veszélyeztető méhfarkast? Nos, a méhgyilkosról most lerántjuk a leplet.

Mindenki tisztában van a méhek kitartó szorgalmával. Azonban ellenségük is szorgalmas vadász, annak ellenére, hogy a kifejlett darazsak virágporral és nektárral táplálkoznak.

Gondolom laikusként most teljes zavart állapított meg a gondolat menetben.

A méhfarkasok kifejlett példányai, közülük is a nőstények, nem unalmukban és nem is kedvtelésből gyilkolnak méheket. Lárváik számára fogják őket. Szakértők szerint, mint a sólyom, oly orvul csap le zsákmányára, amikor az gyanútlanul jár-kel a földön, hogy mindennapi munkáját elvégezze. Hogy tud ilyen alattomosan támadni? Minden bizonnyal azért, mert a méhfarkas a zsákmányát látással veszi észre és a szaglás csak akkor kapcsolódik be, mikor már az áldozat közelében van.

Ezzel magyarázható, hogy méhszagú tárgyakra is lecsap. A támadás olyan gyors, hogy áldozatának védekezésre sem marad ideje. A darázs lábaival megragadja áldozatát és fullánkjával mérget fecskendez áldozatába. Ezután hátsó lábával megszorítja a zsákmánya potrohát, amitől az elraktározott nektár kicsöpög. Ezt a méhfarkas felnyalja, majd a zsákmányát fordított helyzetben, lábaival fogva viszi fészkéhez. Magabiztosan teszi mindezt, mivel ezt is látása segítségével hajtja végre.

Most bizonyára felmerül a kérdés, hogy vajon ezek után mit csinál az áldozattal, mikor már teljesen kipréselte? A nőstény minden lárvának egy kis üreget készít és egy üregbe 3-6 lebénított méhet hord, majd lerakja petéjét. Fészkének bejárata 1 cm átmérőjű. Sík területen a nőstény lezárja a bejáratot. Ebbe a fészekbe szállítja áldozatait, miután a kikelő álca nyála a méheket elfolyósítja és ezt szívja fel, ezután csak a méhek páncélját hagyja meg.

Vajon mitől marad friss az áldozat húsa? Sokáig azt feltételezték, hogy a méhfarkas mérge tartósítja azt, mára azonban kísérletekkel bebizonyították, hogy a napokig tartó frissességüket a méhfarkas nyála teszi lehetővé. A méhfarkas jól átnyalogatja áldozatait és ezzel tartósítja is őket. Nos,ha kedve támadt közelebbről is szemügyre venni ezt a kegyetlen méhgyilkost, akkor június közepétől megteheti.

Európában és Észak-Afrikában is találkozhat velük. Magányos darázsfaj. A fekete-sárga rovar leginkább nagy fejéről, közepükön vastagabb szárnyaikról és a nőstény sörtéiről ismerhető fel.

Ha nagyon elszaporodik, akkor nagy kárt tud okozni a méhészetekben!

darázspók

Forrás: Wikipédia